
Ahmet Rıza İrfanoğlu’nun yayınladığı hatıra kitabından öğrendiğimize göre4 1961 yılında fırtınalardan dolayı Rize’de deniz kenarındaki duvarlar ve bunun üzerinde inşa edilmiş olan su işlerine ait bir çimento ambarının duvarı zarar görmüştü.
O dönemde Rize’de nafia işlerinden sorumlu Bayındırlık Müdürü olarak görev yapmakta olan Ahmet Rıza İrfanoğlu, deniz ile söz konu bina arasına tahkimat, anroşman yapmak ister. Yol inşaatlarında çalışan
kamyonlarla buraya iri kayalar dökülmesini sağlar ve nihayetinde genişliği 5 metreyi bulan yaklaşık 10 metre uzunluğunda bir burun oluşturur.
Fırtına dindikten ve deniz suyu çekildikten sonra yapılan burun çok daha uzun bir
hal alır. Taşlıdere’nin Karadeniz’e ulaştığı delta bölgesinde deniz suyunun derinliği kıyıya paralel kesimde nispeten sığ idi. Bu nedenle suyun çekilmesi ve yapılan burundan dolayı sahilde kumsal oluşmuştu. Dolgu çalışmasına 30 kamyon daha kaya ilave edilerek devam edilir. Bu çalışma neticesinde elde
edilen kumsalın genişliği 60 metreye uzunluğu ise yaklaşık 2 km’ye ulaşır.
Sahil kenarında oluşan kumsaldan inşaatçılar ve ihtiyacı olanlar sürekli olarak kum alıp kullanır. Bir süre sonra kumsaldan kum alınması yasaklanır.Ahmet Rıza İrfanoğlu’nun anılarında, 1963 yılından sonra Rize’de belediye başkanı olan Ekrem Orhon’un bu bölgeyi gezip oluşan kumsalı incelediği ve başkan olduğu dönemde aynı metotla Rize’de dolgu çalışmalarını yaptığı belirtilmiştir.
1978 Çay ve Turizm Festivali ilk kez düzenlendi.
1980’li yıllardan sonra bölgenin turizm potansiyeli fark edilmiş ve daha fazla turist çekebilmek üzere başta festivaller olmak üzere tanıtım çalışmalarına ağırlık verilmeye başlanmıştır. Bu dönemde yağmurlu günlerde sokaklarının pek çoğu çamur deryasına dönünce Rize’de altyapı çalışmaları hız kazanmıştır.
Sokaklar beton veya parke taşlarla kaplanmıştır.
1987’de Güneysu, 1990’da İyidere ve Derepazarı ilçe oldu. Son olarak 1991’de Hemşin ilçe oldu. 1990’lı yıllardan itibaren kırsal kesimde yaşayan aileler kış aylarını Rize merkezde geçirmek üzere şehirden mesken edinmeye başlamış ve bunun neticesinde Rize ilinde konut talebi ve bunun neticesinde konut sayısında hızlı artış yaşanmıştır. Rize’de yüksek katlı apartmanların yaygınlaşması bu
dönemden sonradır. Karadeniz sahil yolunun yapımına başlanması da şehir merkezini cazibe merkezi yapan unsurlardan bir diğeridir. Şehir merkezinde ikamet eden nüfusun artması mevcut altyapının yetersiz kalması ve dolayısıyla yenileştirme çalışmalarını zorunlu kılmıştır. Dere yataklarının ıslahı, makine parklarının ve iş makinesi sayısının geliştirilmesi bu dönemin uğraşlarıdır. 1990’lı yılların sonunda, halen kullanılmaya devam edilen sebze meyve hali hizmete açıldı.
Yine bu dönemde eski vilayet konağı boşaltılıp bu binalar yıkıldı ve Cumhuriyet Meydanı genişletilerek hizmete açıldı.
Şehrin artan içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere Andon suyu projesi yürürlüğe konuldu.